SUPER HOT BULAN INI...

♥Followers♥

Monday, 21 November 2016

Wanita Kumpulan Darah 'A' Dikaitkan Dengan Kanser Ovari

Kanser Ovari Menyerang Wanita Dalam Senyap

Kanser Ovari merupakan kanser yang timbul daripada ovari, iaitu sepasang organ yang menghasilkan benih dan hormon wanita. Kanser ovari, kanser rahim dan kanser pangkal rahim adalah berbeza.

Ia biasanya berlaku dikalangan wanita berusia 40-an ke atas dan memuncak dikalangan umur 55 ke 60 tahun, tetapi ia juga boleh berlaku dikalangan wanita remaja kurang dan pada 20 tahun.


Kebanyakan kanser ovari merupakan kanser yang timbul daripada permukaan ovari (epithelial cancer) dan sebahagian kecil berasal daripada sel-sel benih telur (germ cell cancer).

Kanser ini sukar dikesan kerana kedudukan organ yang jauh ke dalam pelvis, menyebabkan proses saringan tidak dapat dilakukan berbanding pangkal rahim (serviks) dan juha endometrium (dinding rahim).

Siapa yang berisiko mendapat kanser ovari?

 • Mempunyai sejarah keluarga yang menghidapi kanser ovari seperti ibu atau adik-beradik.
 • Wanita yang mencapai akil baligh awal dan lewat menopos
 • Wanita yang tidak pernah hamil (ovari direhatkan semasa kehamilan)
 • Wanita yang hamil pada usia lewat
 • Wanita kumpulan darah 'A' juga dikaitkan dengan kanser ovari. Gejala, Tanda dan Simptom Kanser Ovari


 • Kembung perut
 • Cirit atau sembelit
 • Bengkak di perut
 • Perut membesar (cecair yang terhasil dari kanser ovari)

Kanser ovari biasanya tidak mempunyai sebarang gejala spesifik pada peringkat awal. Kebiasaannya ia sudah pun merebak apabila diketahui.

Memandangkan tiada ujian saringan khas untuk mengesan kanser ovari, anda dinasihatkan buat pemeriksaan lanjutan dengan doktor sekiranya gejala seperti yang dinyatakan ini.

Bagaimana


Statistik yang dikeluarkan oleh Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) pada tahun 2013 menunjukkan kira-kira 17.9 daripada 100 000 wanita dalam kalangan usia reproduktif di negara ini berisiko mengalami kanser pangkal rahim setiap tahun.

Sebanyak 2126 wanita pula berkemungkinan menghidap penyakit ini setiap tahun dengan kadar kematian adalah 631 orang dan menjelang 2025, dijangkakan 3502 wanita akan terdedah dengan kanser ini dengan jumlah kematian mencecah 1118 orang.

Menurut Ketua Pegawai Perubatan Pusat Saringan Kanser, Persatuan Kanser Kebangsaan Malaysia (NCSM), Dr. Dalilah Kamaruddin, statistik tersebut secara tidak langsung menunjukkan bahawa kanser pangkal rahim semakin serius.
Tambah beliau, kanser pangkal rahim kini berada di tangga ketiga carta selepas kanser payu dara dan kanser korektoral (usus)
“Di Malaysia hari ini sebanyak 60 peratus pesakit kanser pangkal rahim yang dikesan sudah berada pada tahap tiga dan empat.

Kanser ovari adalah sejenis kanser yang bermula di dalam ovari. Wanita mempunyai dua ovari, satu di setiap sebelah uterus.
Ovari - setiap satu kira-kira saiz badam - menghasilkan telur (ova) dan juga hormon estrogen , progesteron dan testosteron.


Kanser ovari sering terjadi tanpa gejala sehingga ia telah merebak di dalam pelvis dan abdomen. Pada peringkat ini, kanser ovari adalah sukar untuk dirawat dan sering membawa maut.Tanda-tanda dan gejala-gejala kanser ovari mungkin termasuk:


 1. Tekanan abdomen, cepat kenyang, bengkak atau kembung.
 2. Rasa tidak selesa atau sakit pelvis.
 3. Senak berterusan, angin atau mual.
 4. Perubahan tabiat membuang air besar seperti sembelit.
 5. Perubahan tabiat pundi kencing, termasuk keperluan yang kerap untuk membuang air kecil.
 6. Hilang selera makan atau cepat rasa kenyang.
 7. Peningkatan lilitan perut atau pakaian terasa lebih ketat di sekeliling pinggang anda.
 8. Tiada tenaga/stamina.
 9. Sakit pinggang.
Punca Kanser OvariIa tidak jelas apa yang menyebabkan kanser ovari.


Secara umumnya , kanser bermula apabila sel-sel yang sihat yang mengalami mutasi genetik (perubahan gen) yang bertukar sel-sel normal menjadi sel-sel yang tidak normal.


Sel-sel yang sihat membesar dan membiak pada kadar yang ditetapkan, akhirnya mati pada masa yang ditetapkan . Walau bagaimanapun , sel-sel kanser membesar dan membiak di luar kawalan, dan mereka tidak mati apabila sepatutnya.


Apabila sel-sel yang tidak normal berkumpul , mereka membentuk jisim (ketumbuhan). 
Sel-sel kanser ini menyerang tisu yang berhampiran dan merebak dari tumor asal dan tersebar di tempat lain dalam badan (metastasisKanser Ovari Menyebabkan Wanita ini Rahimnya Dibuang, Badan lemah

Leya nak bagi testimony Vivix sebagai seorang pesakit kanser… Leya kanser ovary… Selepas second line kemo, Leya ambil Vivix.. Leya dibuang semua peranakan..

Jadi doktor cakap badan Leya akan jadi orang-orang tua sebab tak datang period… Memang Leya sakit lutut, sakit pinggang, susah tidur, sakit tempat operation,kebas kaki tangan sampai ke muka dan yang paling tak tahan panas badan sampai tak boleh buat apa…asyik mandi je.. Doc cakap semua effect menopause… lebih teruk sebab muda baru umur 27 tahun dibuang secara operation..

Lepas Leya ambil Vivix, Alhamdulillah dengan izin Allah serasi dengan badan Leya.. Seminggu Leya rasa makin kurang lenguh-lenguh badan, tapak kaki Leya tak rasa menyucuk-nyucuk lagi.. Bab solat happy sangat sebab boleh berdiri ebab kadang-kadang Leya terpaksa dolat duduk sebab Leya tak mampu nak pijak lantai sekalipun.

Alhamdulillah, semuanya semakin ok.. Dah 3 bulan Leya amalkan.. Sekarang Leya makin aktif.. Sekarang Leya dah tak nampak muka sedih mak abah dan husband bila diorang tengok Leya makin aktif.. Syukur sangat..

~Puan Leya


Sumber:

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...