SUPER HOT BULAN INI...

♥Followers♥

Thursday, 22 November 2012

Makanan Berkhasiat Selepas BersalinMengikut pantang larang selepas bersalin yang sering diamalkan sejak dahulu kala, banyak makanan tidak boleh dimakan semasa dalam tempoh berpantang.  Ini sebenarnya melambatkan proses pemulihan selepas bersalin kerana si ibu tidak mendapat bekalan protein, vitamin dan zat galian yang cukup untuk membantu pemulihan badan.  Ia juga akan mengurangkan penghasilan susu.

Mengikut petikan dari buku tulisan Dr. Mohd Azhar Mohd Nor dari buku yang bertajuk Diari Kehamilan, semasa dalam tempoh berpantang, memakan makanan berkhasiat dapat membantu untuk badan pulih dengan cepat.  Makanan yang harus dimakan adalah makanan yang kaya dengan protein, vitamin dan zat galian.  Disamping menyihatkan badan, ia juga menyumbang kepada penghasilan susu badan.  Anda juga perlu meminum air yang mencukupi kerana ia akan membantu penghasilan susu yang banyak dan mencukupi untuk bayi.

Ramai para ibu yang bimbang jika tidak menjaga pemakanan ditakuti luka di dalam badan dan luka guntingan akan bernanah jika tidak menjaga pemakanan, tetapi mengikut Dr. Mohd Azhar Mohd Nor, nanah tidak terjadi disebabkan oleh pemakanan, tetapi ia terjadi akibat dari jangkitan kuman.  Jika luka guntingan anda bernanah, anda haruslah berjumpa doktor dan biasanya doktor akan memberikan antibiotik untuk mengubati dan mencegah dari terjadinya jangkitan kuman.


Oleh itu, untuk para  ibu zaman moden ini , anda perlulah bijak untuk menggabungkan kaedah berpantang cara tradisional dan moden.  Kaedah berpantang cara tradisional masih boleh terus diamalkan tetapi haruslah ditambah dengan pemakanan yang berkhasiat.

**Cadangan Makanan Tambahan yang boleh diambil ketika berpantang:1. B complex
 anti stress (elakkan dari gila meroyan)

2.
Vitalea
memberi tenaga dan kecergasan

3.
Alfalfa :  
membantu pelawasan dan senang untuk membuang  (juga membanyakkan susu)

4.
Vitamin C :
 membantu wajah ibu berseri dan hilang segala muka yang pucat dan tidak bermaya 

5. Zinc Complex : 
membantu percepat proses penyembuhan luka

 
Untuk sebarang pertanyaan atau ingin membuat pesanan, anda boleh:
1. LIKE fanpage IRSYA HEALTHY HOUSE
2. Email ke melurbunga@rocketmail.com
3. SMS di talian 012-9362692
Dapatkan konsultansi PERCUMA apabila anda membeli produk shaklee daripada saya :) 


:: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

1 comment:

  1. Salam perkenalan...Jon intai2 Premium Beautiful Korset..Produk kesihatan dan kecantikan..Super duper Korset!^___^
    http://nanafarhana12.blogspot.com/

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...