SUPER HOT BULAN INI...

♥Followers♥

Friday, 21 June 2013

Panduan Menyusu Ketika Berpuasa

Salam Semua ^_^

Memandangkan tak berapa lama lagi je kita nak berpuasa, maka saya ingin sediakan panduan kepada ibu- ibu yang mungkin pertama kali ingin menyusukan bayi ketika berpuasa. Jika dihitung hari, hanya tinggal kurang 20 hari untuk meninggalkan bulan Syaaban dan masuk ke bulan yang ditunggu-tunggu oleh umat Islam iaitu bulan Ramadhan.


Rata-rata para ibu sangat risau untuk menyusu badan ketika bulan puasa. Dalam memastikan bekalan susu ibu mencukupi dalam menjalani ibadah puasa, yang penting anda sendiri perlu kekal positif, berazam meneruskan penyusuan sepanjang berpuasaa dan memastikan mengamalkan pemakanan sihat dan seimbang. Buat pengetahuan ibu-ibu sekalian, berpuasa tidak sama sekali mengganggu penghasilan susu. Tetapi berpegang kepada asas penyusuan iaitu demand and supply. Semakin kerap anda menyusu atau mengepam, semakin banyak la pengeluaran.

Kemungkinan kemerosotan amaun susu ibu mungkin berlaku pada hari pertama berpuasa. Namun, jangan endahkan hal ini. Sebaliknya, anda perlu lebih kerap mengosongkan payu dara. Jika bersama bayi, susukannya secara terus. Jika bekerja pula, perah dan kosongkan payu dara dengan sebaik mungkin dengan mengepam susu di setiap dua atau tiga jam sekali.
Biarpun berpuasa, pemerahan payu dara perlu berlangsung seperti biasa. Walau bagaimanapun, sebaik-baiknya mulakan rutin ini di awal pagi iaitu ketika waktu sahur. Hal ini kerana amaun susu ibu pada waktu ini masih banyak. Sama juga halnya selepas anda berbuka puasa.

Dehidrasi
Dehidrasi boleh menyebabkan susu ibu berkurangan. Bagi mengelakkan hal ini berlaku, anda seharusnya memastikan anda minum air yang secukupnya ketika bersahur dan sepanjang malam selepas berbuka.
Masalah dehidrasi yang teruk boleh menyebabkan tekanan darah rendah, letih, menggigil, loya, pening dan rasa haus melampau. Jadi amat penting pengambilan air masak kepada ibu menyusu.

Untuk lebih mudah dan kekal bertenaga sepanjang hari, saya memang sarankan kepada pelanggan-pelanggan saya supaya mengambil ESP dan PERFORMANCE DRINK semasa berpuasa.Kenapa ESP Sesuai?

Kadar G.I (Glycemic Index) Shaklee ESP adalah serendah 39 sahaja!  G.I yang rendah memecahkan gula dengan perlahan-lahan sambil membebaskan glukos ke dalam sistem badan kita.  Mengekalkan pasras gula dalam darah yang rendah amat PENTING dalam proses pengurangan berat badan dan untuk penjagaan kesihatan dalam jangkamasa panjang.

Seperti yang kita tahu, selain membuat ibu-ibu kekal bertenaga, ESP juga adalah milk booster hebat untuk Ibu! Jadi tak perlu rungsing tentang susu lagi!

Selain ESP, Performance Drink juga disarankan untuk ibu menyusu yang ingin menjalankan ibadah puasa.

Performance Drink

Performance Drink ini bertindak mencegah penyahhidratan sekaligus mengurangkan rasa haus. Selain itu, ia juga bertindak mengimbangi dan membekalkan elektrolit dalam tubu dan mengimbangi metabolism air dalam tubuh. Untuk mengelakkan dehidrasi yang teruk, amatlah penting untuk ibu mengambil makanan dan minuman yang mengandungi jumlah cecair yang banyak. Bagi ibu hamil & menyusukan, sekurang-kurangnya 2 liter air sehari diperlukan bagi menjaga keseimbangan bendalir badan.

Kenapa Performance Drink, bukan minuman isotonik lain? Kerana ia mengandungi kuantiti gula yang rendah berbanding minuman isotonik di pasaran, dan tidak berkarbonat.

Testimoni ibu-ibu tentang ESP dan PERFORMANCE DRINK (PD)Berminat nak mencuba supplemen/ vitamin shaklee? 
Hubungi saya untuk konsultansi percuma. 
Caranya SMS:012-9362692 atau 
PM fanpage: IRSYA HEALTHY HOUSE

PM ME FOR BEST PRICE :)

:: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...